Een nieuwe beschaving (deel 8)

[…] En haar zacht uitgesproken woorden vinden stilletjes hun weg door een eindeloze stroom van informatie die dreunend en krijsend op de tv-schermen en in tal van andere media verschijnt. Haar woorden vinden hun weg en worden door mensen waargenomen. En degenen die deze woorden horen, geven antwoord met een gitaarsnaar en een lied, maar dikwijls ook met daden. Ze geven hun leven op een andere manier gestalte. […]

Geld, economie, democratie, politiek, het zijn begrippen die in onze huidige beschaving zo vaak opduiken, dat we ze bijna als natuurwetten beschouwen en geneigd zijn deze denkbeelden als uitgangspunt te nemen voor onze waarneming van de werkelijkheid en voor de oplossing van problemen in de samenleving.

‘Wat de werkelijkheid is, zou slechts door jouw eigen wezen moeten worden vastgesteld,’ herhaalt Anastasia keer op keer.

Hoe zouden de wereld en ons leven eruitzien als we onze planeet en onze relatie met de planeet als de basis van welvaart en welzijn zouden beschouwen? Met als gevolg een economie op basis van het leven?

Een hectare grond in eigen bezit voor iedere gezinseenheid die dat zou wensen, zou volgens Anastasia voldoende zijn om een leven in vrijheid, veiligheid en overvloed gestalte te geven.

Lees hier alvast een fragment.

Перейти к другим изданиям этой книги

Оглавление